Door Sandor Stikkelman

Responsive web design, optimale weergave op mobiel en tablet

Door de opkomst van smartphones, tablets en mobiel internet verandert het web drastisch. Wie zich niet professioneel bezighoudt met web design, web development en zoekmachine optimalisatie, is het behoorlijk bijbenen om alle technologie te begrijpen. Zo is dat ook met Responsive Web Design.

Wat is Responsive Web Design (RWD)?

Simpel gezegd! Een responsive website past zich aan de grootte van het browserscherm. Of de bezoeker nu een desktop, labtop, een tablet of smartphone gebruikt. De website layout past zich aan het schermformaat van het gebruikte apparaat.

Voordelen van een responsive website

Sinds de opkomst van de smartphone zien bedrijven in dat hun website niet alleen op een pc of labtop wordt bekeken. Een aantal bedrijven sprongen hierop in door naast hun normale website ook een mobiele versie te laten ontwerpen. Deze mobiele versie werd dan op een aparte domein geplaatst, bijvoorbeeld m.domeinnaam.nl. Hiermee leek het probleem van mobiele websites opgelost echter ontstonden er nieuwe problemen.

Google adviseert een responsive website

Zo geeft Google in een officieel statement een uitleg over de indexering van een mobiele versie van een website. Hieruit komt naar voren dat een mobiele versie als kopie van een normale website niet goed tot slecht geïndexeerd wordt. Google adviseert dan ook om je website responsive te laten ontwerpen.

De belangrijkste voordelen van een responsive website zijn volgens Google:

  • Eén website op één domein
  • Geen omleiding naar de mobiele versie van de website wat de laadtijd ten goede komt
  • Het bespaart serverberekeningen en Google crawlen omdat Google maar één keer een pagina hoeft te bekijken

De gevolgen van responsive web design voor jou als website eigenaar en je bezoeker

Responsive web design heeft ook voor een website eigenaar zijn voordelen. Je hoeft slechts één website te laten ontwikkelen. En het invoeren van de content in het content management systeem hoef je maar één keer te doen. Dat is bij een mobiele versie van de website niet het geval.

Verder heeft de bezoeker van een responsive website een optimale gebruikerservaring. Tekst is namelijk goed leesbaar zonder inzoomen en horizontaal scrollen. En je laat als ondernemer zien dat je met de tijd (en dus uw potentiële klant) meegaat.

Wil je meer weten over responsive web design? Of wil je een responsive website laten ontwikkelen? Neem dan contact op met Sandor Stikkelman van 13rules Online Communicatie & Design.