Door Sandor Stikkelman

Flat Web Design, zo plat als een beeldscherm

Flat Design maakt een comeback. Dit concept was jaren terug populair in Design. Nu de trend op zijn retour is, zie je het terug in nieuwe websites en apps. Vooral Windows 8 en de nieuwe layout van Google hebben deze trend een boost gegeven. Dus ben jij eigenaar van een website, is flat design dan iets voor jou?

Wat is Flat Design?

In web design is Flat Design simpelweg twee dimensionaal ontwerpen voor een tweedimensionaal scherm zoals je monitor, tablet of smart phone. Een ontwerper die flat design toepast, maakt geen gebruik van effecten die diepte simuleert.

Verder zijn de gebruikte icoontjes en User Interface elementen fris en scherp zonder mooie subtiele randen en lijntjes. Het is recht toe recht aan waardoor het een abstract karakter heeft. Ik hou daar van. Het is duidelijk en helder.

Kenmerken van Flat Design

Flat Design is dus gewoon plat! Kenmerkend voor de dit type design zijn:

  • Geen toevoeging van effecten
  • Simpele elementen
  • Focus op typografie
  • Focus op kleur

Geen effecten

Oak.is flat web design

Vermijd elk effect dat diepte in je ontwerp simuleert, dus geef je elementen geen drop shadows, bevels, embossing en gradient. 3D effecten en elementen uit de echte wereld zijn uit den boze. Je ontwerp moet de impressie geven dat je met een plat scherm interacteert. 

Simpele elementen

Flat icons als elementen in flat design

In flat design maakt men gebruik van simpele user interface elementen. Buttons en iconen zijn rechthoekig, rond of vierkant. Ze zijn door hun eenvoud intuïtief in het gebruik. 

Focus op typografie

Typografie in flat web design

Typografie is in flat design erg belangrijk vanwege de natuurlijke eenvoud. Minimalisme gaat goed samen met flat design. Typografie is een belangrijk onderdeel van minimalistisch design. Voor de body tekst is een sans serif lettertype vaak de juiste keuze en dit gecombineerd met een contrasterend lettertype voor de branding en titels. Voorwaarde dat het aansluit op elkaar. 

Focus op kleur

Focus op kleur in flat web design

In een plat ontwerp maak je gebruik van levendige kleuren, dus heldere en kleurvolle kleuren paletten. Je kunt daarbij denken aan de pure kleuren van het kleurenwiel. Primaire en secundaire kleuren zijn populair. Waar je normaal 3 tot 5 kleuren gebruikt in je ontwerp, is het in flat design normaal om 6 tot 8 verschillende kleuren in je palette te gebruiken.

Meerder voorbeelden van flat design

Meer gebruik van kleur in flat design flat web design voorbeeld Voorbeeld flat web designFlat Design iOS7 van Apple

Apple presenteerde onlangs tijdens de WWDC 2013, hun nieuwe iOS7 die herfst 2013 uit zal komen. De user interface is ontworpen met elementen van het flat design principe. Het is niet strict flat design. Apple maakt nog gebruik van effecten als gradient en schaduwen.

Kortom houd jij van een strak en modern design en wil je een gebruikvriendelijke website waar je niet wordt afgeleid door overbodige elementen. Dan is het flat design principe zeker het overwegen waard voor je nieuwe website. En het is nog trendy ook!